VAKANTIEHUIS KOPEN

Vakantiehuis kopen in België

Vakantiehuis kopen in België

Het is lekker dichtbij, maar toch ook al echt 'buitenlands'. België is voor veel Nederlanders per definitie een populair land om een huis te kopen. Tot een paar jaar geleden waren de woningen in België een stuk goedkoper dan in Nederland. Daarnaast kwam nog eens dat het je grote fiscale voordelen opleverde om je permanent in België te vestigen. Die tijd is aardig over. De huizenprijzen in Nederland zijn lager geworden door de crisis en die in België zijn gelijk gebleven of zelfs gestegen, waardoor het verschil in huizenprijzen niet heel groot meer is. Wat hierbij wel gezegd moet worden is, dat de huizenprijs in België wel sterk afhangt van de regio waar je zoekt.

Rust en ruimte
Wat in België wel nog altijd een stuk goedkoper is dan in Nederland, is de grondprijs. En dat maakt een vakantiehuis kopen in België nu juist zo aantrekkelijk. Je kunt er voor relatief weinig geld een mooie lap grond om je recreatiewoning kopen. Tel daarbij op dat er in België over het algemeen veel minder dicht op elkaar gebouwd wordt en je er, zeker in de Ardennen, nog veel bos en natuurgebieden aantreft. Dat alles geeft wel bijna de garantie dat je in België met de aankoop van een recreatiewoning zeker kunt zijn van rust en ruimte.

Bereikbaarheid van je vakantiehuis
Als je een vakantiehuis wilt kopen in België, dan zal de goede bereikbaarheid van het land daar waarschijnlijk een rol in spelen. Vanuit heel Nederland sta je binnen een paar uur met de auto bij je vakantiestek in België. Toch is het zaak, voordat je daadwerkelijk een recreatiewoning gaat kopen, om eerst jezelf echt te verdiepen in de bereikbaarheid. Hoe is het op vrijdagavond in de spits? Kun je dan nog steeds makkelijk en snel bij je vakantiebestemming komen? Een huis kopen op een moeilijk te bereiken plaats leidt op den duur alleen maar tot ergernissen.

Omgevingsfactoren afwegen
Naast de bereikbaarheid van een vakantiehuis is ook de ligging belangrijk om voortijdig te checken. Je kunt ergens onderweg in de Ardennen misschien wel helemaal verliefd worden op een charmant chalet waar een bordje 'te koop' bij staat, maar neem geen overhaaste beslissingen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor vakantiehuizen te koop aan de kust in Belgie.

Ga thuis of ter plaatse eerst eens rustig na wat er in de omgeving allemaal te beleven en te halen valt. Zijn er openbare voorzieningen waar je iets aan hebt tijdens je verblijf? Is er een goede supermarkt in de buurt? Als je van plan bent om zelf altijd voor een hele week of het weekend alles mee te nemen van thuis naar je vakantiehuis, dan lijkt het misschien niet zo relevant. Maar toch is het verstandig om even voor jezelf op een rij te zetten wat je verwacht van je verblijf in je recreatiewoning.

Wat is je budget precies?
Bij al het uitzoekwerk naar in hoeverre een vakantiehuis kopen haalbaar is, zul je ook zeker terdege moeten kijken naar je budget. Vergeet hierbij niet dat je niet voldoende hebt aan het aankoopbedrag van het vakantiehuis alleen. Als je besluit om een vakantiehuis te kopen, dan moet je ook rekening houden met diverse, bijkomende vaste lasten in de toekomst. Je zult voor je vakantiehuis extra belasting in Nederland moeten betalen en je zult het onderhoud moeten bekostigen. Waarbij een potje voor 'onvoorziene' kosten wellicht geen overbodige luxe is. Of je nu een bungalow of chalet in de Ardennen of een villa ergens aan de kust op het oog hebt, extra kosten zullen er altijd bij komen kijken.

Hypotheek afsluiten of spaargeld
Alweer een punt om bij stil te staan. Vakantiehuizen worden voor en groot deel vaak bekostigd uit het spaargeld van de koper. Maar niet altijd. Uiteraard kun je een hypotheek afsluiten voor een vakantiehuis of recreatiewoning. Realiseer jezelf hierbij dat dit in veel gevallen nogal moeite kost en dat je dan ook nog altijd ongeveer een derde van de totale aanschafprijs zelf op moet hoesten.

Een tweede hypotheek verstrekken voor een tweede huis is nu eenmaal risicovol voor banken of andere hypotheekverstrekkers. Voor een vakantiehuis in België kun je een hypotheek afsluiten bij zowel een Nederlandse als een Belgische hypotheekverstrekker, waarbij je bij de laatste wellicht uiteindelijk iets goedkoper uit zult zijn.

Vakantiemakelaar zoeken
Als je wel weet in welke regio van België je een vakantiewoning wilt kopen, maar nog geen specifiek huis op het oog hebt, dan is het verstandig om jezelf te oriënteren bij diverse makelaars. In België is een makelaar een erkende makelaar als hij je een erkenningsnummer van het Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars kan overleggen. Je doet er goed aan om alleen met een erkende makelaar in zee te gaan. Wat ook slim is, is om bij diverse recreatiemakelaars te kijken of hetzelfde vakantiehuis er misschien te koop staat. Prijzen vergelijken loont soms heel erg de moeite.

Bodemattest
In België verschilt de procedure voor wat huizenverkoop betreft niet heel veel van die in Nederland. Wel zal je, ook voor een vakantiewoning, in België een zogenaamd bodemattest kunnen verwachten. Dit is een document waarin verklaart wordt dat de grond onder je recreatiewoning niet (meer) vervuild is. Als zo'n attest niet afgegeven kan worden, dan moet je achterdochtig worden, want dan kan het zomaar zijn dat er vervuilde grond onder het te koop staande recreatiehuis ligt. De verkopende partij is in feite verantwoordelijk voor het oplossen van dit probleem.

Staat van onderhoud
Mede bepalend voor het bedrag dat je voor je chalet, bungalow of villa neer zult moeten tellen is de staat van onderhoud. Het is wel belangrijk om hier even goed naar te kijken. Alleen al om het feit dat je natuurlijk niet te veel wilt betalen voor je vakantiehuis. Het is ook raadzaam om je van te voren even te verdiepen in de gemiddelde huizenprijzen in de omgeving van de vakantiewoning die je wilt aanschaffen. Zorg ervoor dat je tijdens een bezichtiging iemand met je meeneemt die verstand heeft van het juist beoordelen van de staat van onderhoud van een recreatiewoning. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld het inschakelen van een aankoopmakelaar.

Bouwkundige staat
En als je dan toch bezig bent met checken en dubbel checken van de staat van je toekomstige vakantiehuis, laat dan ook meteen iemand er even doorheen gaan om de bouwkundige staat te bekijken. Huizen die bij voorbaat al als recreatiewoning gebouwd zijn, hebben soms een minder degelijke bouwtechnische constructie dan een 'normaal' woonhuis. Je bent zelf waarschijnlijk niet kundig op het gebied van bouwconstructies en als dat zo is, neem dan iemand in de arm die dat wel is. Zo voorkom je latere problemen na de aankoop van je villa of chalet.

Verborgen gebreken
In België kun je jezelf ook lelijk in de vingers snijden als je niet voorafgaand aan de koop van een vakantiehuis gedegen onderzoek laat doen in en rond de woning. Men is in België namelijk niet wettelijk verplicht om verborgen gebreken te melden. Het is echt voor honderd procent je eigen verantwoordelijkheid om die op te sporen en aan te geven bij de verkopende partij. Wederom is het dus belangrijk om een aankoopmakelaar of taxateur in te huren tijdens je bezichtigingen. Ga nooit over één nacht ijs, aan vrijwel elk huis mankeert wel iets dat je op het eerste oog als leek niet ziet. Dit geldt zeker voor de iets minder stevig gebouwde kleine vakantiewoningen.

Permanente bewoning
Misschien denk je erover om een relatief goedkoop vakantiehuis ergens vlak over de grens met België aan te schaffen om daar dan permanent in te kunnen gaan wonen. Deze vlieger zal waarschijnlijk niet opgaan. Net zoals bij ons bepaalt de gemeente in België of er ergens permanent gewoond mag worden in recreatiewoningen. In het gros van de gevallen is deze toestemming er niet en ben je dus in overtreding als je het vakantiehuis als vaste verblijfplaats gaat gebruiken.

Oppervlakte kan afwijken
Nog een opvallend verschil met de huizenkoop in Nederland is, dat in België tijdens de hele verkoopprocedure gewerkt wordt met een perceel en huisoppervlakte die niet helemaal exact correct hoeft te zijn. Het gaat om een maatstaf, niet om exacte gegevens. Wanneer je die toch wilt hebben, al is het maar om de prijs te drukken, dan zul je zelf stappen moeten ondernemen hierin. Je kunt bijvoorbeeld een Belgische taxateur inschakelen die het perceel en het recreatiehuis voor je doorloopt en meteen ook de maten even exact meeneemt.

Optie en voorlopig koopcontract
Als je het vakantiehuis van top tot teen hebt doorgelicht, als je zeker weet dat de locatie goed is en dat je geen onverwachte omgevingsfactoren, zoals bouw van een industrieterrein of sportveld tegenover je villa of de sloop van de toegangsweg naar je chalet, kunt verwachten dan kun je een optie nemen op het vakantiehuis.

Met een optie nemen spreek je een prijs af met de verkopende partij. Als beide partijen akkoord zijn met de prijs, dan kun je overgaan tot een voorlopig koopcontract. Dit betekent dat je met ondertekening van het contract alleen nog tegen boetebetaling van de koop af kan. Laat, zeker in het Franstalige deel, je in België opgestelde koopcontract altijd even nalezen door een (Franstalige, onafhankelijke jurist) om latere problemen te vermijden.

Koopcontract, compromis de vente
Je hebt, na ondertekening van het voorlopig koopcontract, de tijd om de financiën te regelen met een eventuele hypotheekverstrekker of met de bank. Het is vrijwel nooit een probleem om te werken met een Nederlandse bankrekening in België. Binnen een vastgestelde termijn na het opstellen van het voorlopige compromis de vente moet je het definitieve koopcontract en de notariële akte ook ondertekenen. Daarmee wordt de koop bezegeld en ben je definitief eigenaar van een vakantiehuis in België.

Lees meer over: Vakantiehuis kopen... De juiste handleiding voor de aanschaf van uw droomhuis!

Vakantiehuizen met hoge kortingen?

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!